Σάββατο,

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ ΗΛ. ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ
(για ενημερωτικά μηνύματα)
καταχωρήστε τον πιο πάνω κωδικό:

Σεβόμαστε τη μυστικότητα των προσωπικών δεδομένων σας! Τα στοιχεία επαφής θα χρησιμοποιηθούν για λόγους αποστολής αυτού του μηνύματος μόνο, δεν θα αποθηκευτούν αλλά ούτε και θα μοιραστούν σε τρίτους.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Συνήθεις ερωτήσεις

1. Τι είναι η δυσλεξία και τι την προκαλεί;

Η Δυσλεξία είναι μία ειδική δυσκολία μάθησης, η οποία επικεντρώνεται στη δυσκολία εμπέδωσης της ανάγνωσης και της ορθογραφημένης γραφής. Χαρακτηρίζεται από μικρό όριο μνήμης, οργανωτική ανικανότητα, δυσκολία στην γραφική επιδεξιότητα καθώς και κάποτε δυσκολία στην αριθμητική και στην εκμάθηση ξένων γλωσσών.

Στις πιο πάνω δυσκολίες υπάρχουν διαβαθμίσεις από απλή δυσκολία μέχρι και πλήρη αναλφαβητισμό. Δεν είναι πάθηση, οπόταν δεν υπάρχουν καθαρές ενδείξεις σχετικά με αυτό που την προκαλεί. Επιστημονικές μελέτες όμως, παρουσιάζουν σοβαρές ενδείξεις που σχετίζονται με την κληρονομικότητα.

2. Πως μπορεί να διαγνωστεί;

Η Ειδική Μαθησιακή Δυσκολία/Δυσλεξία, μπορεί να διαγνωστεί μέσω πολυθεματικής ομάδας με τη χρήση ειδικών διαγνωστικών τεστ. Η πολυθεματική ομάδα πρέπει να περιλαμβάνει σχολικό, εκπαιδευτικό ή κλινικό ψυχολόγο και αναλόγως των αναγκών της κάθε περίπτωσης ενδέχεται να περιλαμβάνει ειδικό παιδαγωγό, λογοθεραπευτή, παιδονευρολόγο ή παιδοψυχίατρο αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Για τη διάγνωση ατόμων ηλικίας 5-21 ετών μπορείτε να αποταθείτε: 
α) Στις Επαρχιακές Επιτροπές του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου
β) Στον Παγκύπριο Σύνδεσμο για τη Δυσλεξία, στα τηλέφωνα +35722319411, +35722319412
γ) Σε εγκεκριμένους ιδιώτες εκπαιδευτικούς, σχολικούς και κλινικούς ψυχολόγους

Για τη διάγνωση ατόμων ηλικίας 22 ετών και άνω μπορείτε να αποταθείτε:
α) Στο Δρ. Γιάννη Καλακούτα, διευθυντή του Νοσοκομείου Αθαλάσσης, στέλνοντας αίτημα για διάγνωση. Η διάγνωση για ενήλικες μπορεί να γίνει σε Λευκωσία ή Λεμεσό.
β) Σε εγκεκριμένους κλινικούς ψυχολόγους που έχουν εργαλεία διάγνωσης της Δυσλεξίας για ενήλικες.

3. Υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες ή μορφές συμπεριφοράς που χαρακτηρίζουν τα άτομα με δυσλεξία;

Δεν υπάρχουν κάποιες μορφές συμπεριφοράς που κάνουν τα άτομα με Δυσλεξία να ξεχωρίζουν, καθώς δεν διαφέρουν από τα υπόλοιπα  άτομα. Υπάρχει όμως πιθανότητα εάν το Δυσλεξικό παιδί δεν διαγνωστεί έγκαιρα για να βοηθηθεί, να αναπτύξει συναισθήματα χαμηλής αυτοεικόνας και αυτοπεποίθησης, αντιδραστική συμπεριφορά στο σχολείο ή στο οικογενειακό περιβάλλον, μελαγχολία, και αυτά λόγω των χαμηλών του επιδόσεων και την συνεχή αποτυχία στο σχολείο. 
Επιπλέον λόγω του συνεχούς άγχους και ανησυχίας που μπορεί να βιώνει ένα παιδί που δεν έχει δεχτεί την κατάλληλη στήριξη, να παρουσιάζει την τάση να δημιουργεί φασαρία στην τάξη, να ενοχλεί τους συνομίληκους του την ώρα του μαθήματος ή ακόμη να βρίσκει αφορμές να εγκαταλείψει την τάξη. Αυτά, ενδεχομένως να συμβαίνουν διότι νιώθει ότι θα του ζητηθεί είτε να αναγνώσει δυνατά κάτι, είτε να παρουσιάσει μια άσκηση που δε μπορεί να την λύσει. Η ανησυχία του να μη νιώσει μειωμένος λόγω της αδυναμίας του, και προσπαθώντας να την κρύψει, μπορεί να αναπτύξει τις πιο πάνω συμπεριφορές.

4. Πως μπορεί ένας γονιός να καταλάβει αν το παιδί του έχει δυσλεξία; Ποια θα ήταν η καταλληλότερη παρέμβαση, υπάρχει κάποιος «οδηγός» για γονείς;

Υπάρχουν διάφορα χαρακτηριστικά από τα οποία ένα παιδί μπορεί να κινήσει υποψίες ότι ενδεχομένως να έχει δυσλεξία.
Για παράδειγμα:
  • Η καθυστέρηση στην ομιλία,
  • Οι δυσκολίες στην ανάγνωση και γραφή,
  • Τα σημαντικά και συστηματικά λάθη στην ορθογραφία, καθώς επίσης το  μπέρδεμα και η αντιστροφή γράμματων,
  • Η δυσκολία στην εκμάθηση πινάκων του πολλαπλασιασμού,
  • Η δυσανάλογη απόδοση στον γραπτό από τον προφορικό λόγο (συνήθως στα προφορικά θα αποδίδει πολύ καλύτερα απ’ ότι στα γραπτά).
  • Η δυσκολία να διακρίνει το δεξί από το αριστερό
  • Η δυσκολία να δυμηθεί πολύπλοκες οδηγίες

Εάν ο γονιός διαπιστώνει κάποια από τα πιο πάνω χαρακτηριστικά μπορεί να επικοινωνήσει με τους λειτουργούς του Συνδέσμου μας για περαιτέρω πληροφορίες και καθοδήγηση.

Εαν το επιθυμούν οι γονείς, ο ψυχολόγος του Συνδέσμου θα αξιολογήσει τις μαθησιακές δυσκολίες του παιδιού, και αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για δυσλεξία, θα παραπεμφθεί στο υπουργείο παιδείας (πάντοτε με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων), ενώ θα προταθεί ένα πρόγραμμα στήριξης ή περαιτέρω αξιολόγησης, με στόχο την αποκατάσταση των δυσκολίων αυτών.
Στο Σύνδεσμό μας λειτουργεί επίσης τμήμα πληροφόρησης, από το οποίο οι γονείς μπορούν να πάρουν ενημερωτικό υλικό και περαιτέρω διαφώτιση και συμβουλές για το θέμα, βιβλιοθήκη με βιβλία σε απλή γλώσσα γραμμένα από ειδικούς, για κατατόπιση των γονέων. Κατάλογο με τέτοια βιβλία μπορεί να εξασφαλίσει από τα γραφεία του συνδέσμου ή να τα βρει στη ιστοσελίδα μας πατώντας εδώ.

5. Σε περίπτωση που ένα παιδί έχει δυσλεξία, ακολουθούνται οι ίδιοι μέθοδοι διδασκαλίας στο σχολείο;

Παρόλο που οι επιστημονικές έρευνες κλείνουν προς την κατεύθυνση της εξειδικευμένης διδασκαλίας για κάθε μαθητή, στα σχολεία της Κύπρου δεν διδάσκεται εξειδικευμένη διδασκαλία για το παιδί με δυσλεξία. Όμως εφόσον γίνει η διάγνωση ενός παιδιού με δυσλεξία, το σχολείο και συγκεκριμένα η ομάδα των ειδικών από το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να καταρτίσει εξατομικευμένο πρόγραμμα για το παιδί, το οποίο θα πρέπει να ακολουθείται, ώστε να επιτευχθούν οι εκπαιδευτικοί στόχοι που τίθενται και σκοπό έχουν τα όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα για να ξεπεραστούν σταδιακά οι δυσκολίες του παιδιού.
Η πιο καλή μέθοδος για το διάβασμα ενός παιδιού με δυσλεξία, είναι η διδασκαλία να γίνεται βιωματικά, με τρόπο που το παιδί χρησιμοποιεί όλες του τις αισθήσεις στη μάθηση, ώστε οι πληροφορίες να αποθηκεύονται στη μνήμη του για περισσότερο χρονικό διάστημα και να τις επαναφέρει πιο εύκολα όταν τις χρειάζεται.

6. Από τι εξαρτάται η έκβαση της δυσλεξίας;

Η έκβαση της δυσλεξίας εξαρτάται από τον βαθμό δυσκολιών που έχει το παιδί, από το κατάλληλο ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα τύχει εντός και εκτός του σχολικού πλαισίου, και πάνω από όλα την συναισθηματική στήριξη και αποδοχή που θα παίρνει από τους γονείς του.

7. Είναι δυνατή η πλήρης αποκατάσταση;

Το εάν θα ξεπεραστεί ή όχι πλήρως η δυσκολία αυτή εξαρτάται από το βαθμό σοβαρότητας της Δυσλεξίας και την σωστή εκπαίδευση του παιδιού.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η Δυσλεξία είναι μια εξελικτική κατάσταση, και όπως έχει αναφερθεί χαρακτηρίζεται από δυσκολίες σε διάφορους τομείς και δεξιότητες π.χ. δυσκολίες στην γραφή και ορθογραφία, ανάγνωση, βραχύχρονη μνήμη, σειροθέτηση, φωνολογική ενημερότητα και στην αυτοματοποίηση. Έτσι η προσπάθεια για αποκατάσταση δεν επικεντρώνεται πάνω σε ένα και μοναδικό ζήτημα το οποίο θα «θεραπευτεί». Με τη σωστή εκπαίδευση ωστόσο, παρατηρείται συχνά πολύ σημαντική πρόοδος στην υπέρβαση των δυσκολιών.

8. Υπάρχει κάποια αύξηση στη συχνότητα της Δυσλεξίας τα τελευταία χρόνια;

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δεικνύουν αύξηση ή μείωση της δυσλεξίας τα τελευταία χρόνια. Απλά η κοινή γνώμη είναι πια καλύτερα ενημερωμένη για τις μαθησιακές δυσκολίες, οπόταν αναπόφευκτα η συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα να είναι πλέον πιο δημοφιλής και να δίνεται η  λανθασμένη εντύπωση πως τώρα υπάρχουν περισσότερα παιδιά ή άτομα με Δυσλεξία.

9. Έχουμε κάποια στατιστικά στοιχεία όσον αφορά στη Δυσλεξία στην  Κύπρο;

Δεν έχει γίνει κάποια έρευνα για να υπάρχουν στατιστικά στοιχεία, ειδικά στην Κύπρο. Από παγκόσμια στοιχεία όμως που υπάρχουν, μας αναφέρονται ποσοστά που αγγίζουν το 10% του πληθυσμού, ποσοστό το οποίο περιλαμβάνει από ελαφριά μέχρι σοβαρής μορφής Δυσλεξία. Το 4% του πληθυσμού έχει σοβαρές δυσκολίες που πηγάζουν από τη δυσλεξία και χρειάζεται ειδική βοήθεια και αντιμετώπιση για να αποκτήσει τις δεξιότητες της γραφής ή και της ανάγνωσης.

Παιδίατρος Portal
ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣ
γονείς, εκπαίδευτικοί & άλλοι ενδιαφερόμενοι
Τι ΔΕΝ είναι δυσλεξία
ΟΡΑΜΑ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΔΥΣΛΕΞΙΑΣ
Μια κοινωνία, όπου τα άτομα με Ειδική Μαθησιακή Δυσκολία/Δυσλεξία αναπτύσσουν τις ικανότητες τους και βιώνουν ένα ευτυχισμένο παρόν και ευοίωνο μέλλον.
ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ...
...στους δασκάλους και στους γονείς των μαθητών με δυσλεξία και σε όσους είναι ανάγκη να βελτιώσουν την ενσυναίσθησή τους για τους δυσλεκτικούς μαθητές.